Proizvodnja i izvoz padaju, uvoz raste

Bez autora
Apr 24 2012

Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u prva tri mjeseca ove godine smanjena je za 5,1 odsto, a negativni pokazatelji zabilježeni su i u spoljnotrgovinskoj razmjeni, gdje je izvoz smanjen za 7,9 odsto, a uvoz povećan za 3,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine. RS, pad zabilježen u oblasti prerađivačke industrije iznosi 9,1 odsto, u snabdijevanju električnom enegrijom 2,1 odsto, a u području vađenje ruda i kamena 1,6 odsto. Ukupan broj zaposlenih u industriji RS u prva tri mjeseca ove godine u poređenju sa istim periodom prošle godine manji je za 2,7 odsto, pri čemu je u oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom zabilježen pad od 0,7 odsto, u oblasti vađenja ruda i kamena 0,9 odsto i u prerađivačkoj industriji od 3,2 odsto.

Proizvodnja i izvoz padaju, uvoz rasteIndustrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u prva tri mjeseca ove godine smanjena je za 5,1 odsto, a negativni pokazatelji zabilježeni su i u spoljnotrgovinskoj razmjeni, gdje je izvoz smanjen za 7,9 odsto, a uvoz povećan za 3,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, pad zabilježen u oblasti prerađivačke industrije iznosi 9,1 odsto, u snabdijevanju električnom enegrijom 2,1 odsto, a u području vađenje ruda i kamena 1,6 odsto.

Ukupan broj zaposlenih u industriji RS u prva tri mjeseca ove godine u poređenju sa istim periodom prošle godine manji je za 2,7 odsto, pri čemu je u oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom zabilježen pad od 0,7 odsto, u oblasti vađenja ruda i kamena 0,9 odsto i u prerađivačkoj industriji od 3,2 odsto.

Kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmjena, RS je u prvom kvartalu izvezla robu vrijednu 534 miliona KM, dok je uvoz iznosio više od milijardu maraka. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 53 odsto, a ukupan spoljnotrgovinski deficit 474 miliona KM.

Zamjenik direktora Republičkog zavoda za statistiku Radosav Savanović rekao je da je RS u prva tri mjeseca najviše izvezla robe u Italiju, i to u vrijednosti od 93 miliona KM, odnosno 17,5 odsto, te u Srbiju u vrijednosti od 87 miliona KM, odnosno 16,4 odsto od ukupno ostvarenog izvoza.

- U istom periodu najviše je uvezeno robe iz Rusije - 235 miliona KM, odnosno 23,3 odsto, i iz Srbije - 156 miliona KM, odnosno 15,5 odsto od ukupno ostvarenog uvoza - rekao je Savanović, prenijele su agencije.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da su se uslovi privređivanja u RS pogoršali zbog krize koja je i dalje prisutna, ali i zbog domaćih uslova, prije svih loše poreske politike.

- Posljedice ukidanja neoporezivog dijela ličnog dohotka i povećanje stopa poreza i doprinosa u cilju punjenja budžeta tek sad se vide. Tokom cijele prošle godine poreska politika je bila vrlo opterećujuća po privredu - kazao je Pavlović i dodao da negativni trend u privredi mora da postane primarna briga domaćih vlasti.

Hrvatska

Pavlović je istakao da pokazatelji poslije prvog kvartala vrlo ozbiljno pokazuju u kom pravcu se kreće naša privreda.

- Pored toga, opasnost koja nam prijeti od polovine iduće godine je ulazak Hrvatske u EU, jer će izvoz robe u Hrvatsku biti pod istim restrikcijama kao i za sve zemlje EU. Ne radimo dovoljno na pripremi naših prerađivača, a to bi morao biti osnovni zadatak Privredne komore RS i vlasti - naglasio je Pavlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik